Kun imeväisellä todetaan lehmänmaitoallergia ja hän on ollut äidinmaidonkorvikkeella, se tulee korvata ravintoainekoostumukseltaan täysipainoisella pilkotulla valmisteella, kuten Nutramigenilla. Nutramigen on täydennetty kaikilla niillä ravintoaineilla, joita lapsi tarvitsee kehittyäkseen ja kasvaakseen normaalisti.Nutramigen sisältää erikoiskäsiteltyjä lehmänmaidon proteiineja, joihin lapsi ei reagoi allergisesti. Tästä erikoiskoostumuksesta johtuen Nutramigen tuoksuu ja maistuu erilaiselta kuin imeväisten äidinmaidonkorvikkeet. Samoin kaikki hypoallergeeniset, pilkotut äidinmaidonkorvikkeet maistuvat erilaiselta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pikkulapset tottuvat näihin makuihin sitä nopeammin, mitä aikaisemmin heidän annetaan niitä kokeilla. Tästä syystä lapsen pitää antaa maistella Nutramigenia jokaisella aterialla tottuakseen uuteen makuun. Lisäksi lapsi, jota ruokitaan Nutramigenilla tottuu helpommin happamiin ja kitkeriin makuihin mikä helpottaa myöhemmin esimerkiksi kasviksiin ja hedelmiin tutustuttamista. Vanhemmat lapset voidaan totuttaa korvikkeen makuun eri tavoin, kuten vellin tai puuron seassa.

Korvikkeeseen totuttautuminen

Alle 6 kuukauden ikäiset lapset tottuvat nopeasti erityisvalmisteisiin. Parasta lapselle on, että hän voi vaihtaa äidinmaidonkorvikkeesta erityisvalmisteeseen niin nopeasti kuin mahdollista diagnoosin varmistuttua. Parhainta on alkuun, kun lapsen annetaan kokeilla valmistetta ensimmäistä kertaa uutta nälkäisenä. Saattaa kestää jopa viikon ennen kuin lapsi tottuu uuteen makuun. Vanhemman on hyvä olla positiivinen ruoka-aikaan, sillä lapsi aistii helposti hänen suhtautumisensa. On tärkeää muistaa, että aikuisten maku- ja hajuaistimukset eivät ole samat kuin imeväisikäisen aistimukset. Tässä iässä lapsen haju- ja makuaisti eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Nutramigenin asteittainen aloitus erityistilanteissa

Päivä 1 Sekoita 3/4 rintamaitoa tai äidinmaidon korviketta ja 1/4 valmista Nutramigenliuosta

Päivä 2 Sekoita 1/2 rintamaitoa tai korviketta ja 1/2 Nutramigenliuosta

Päivä 3 Sekoita 1/4 rintamaitoa tai korviketta ja 3/4 Nutramigenliuosta

Päivä 4 Pelkästään Nutramigenia

Yksi keino on tehdä Nutramigenista laimeampi liuos lisäämällä vain puolet normaalista jauhemäärästä normaaliin vesimäärään ja lisätä jauhemäärää muutaman päivän aikana. Niinä päivinä lapsi ei saa suositeltua määrää Nutramigenia, joten on tärkeää syöttää häntä useammin, täydentää ruokaa rintamaidolla tai muulla maidottomalla ruualla lapsen iän mukaisesti. Vanhemmille lapsille Nutramigen voidaan sekoittaa ruokaan. Reseptejä löytyy näiltä sivuilta tai Vanhempien oppaasta.

Valmistus

Korvikkeen valmistus

Hyvä hygienia, oikea valmistustapa, käyttö ja säilytys ovat tärkeitä lapsen terveyden kannalta. Seuraavia ohjeita on noudatettava huolellisesti:

 

Pese kätesi hyvin. Puhdista pullot, tutit ja kannet ja kaikki muut tarvikkeet vedessä(kiehauta 1 min.)

 

 

 

Keitä puhdasta vettä. Älä käytä kuumaa vesijohtovettä. Anna jäähtyä syöntilämpötilaan. Kaada tarvittava määrä vettä puhtaaseen pulloon.

 

 

 

Lisää tarvittava tasamitallinen  määrä jauhetta pulloon. Säilytä mittalusikka kuivana.

 

 

 

Sulje pullo, pyörittele ja ravistele hyvin, kunnes jauhe on kokonaan liuennut veteen. Tarkista lämpötila tiputtamalla pisara ranteelleesi.

 

 

 

Huomio: Valmistuksen jälkeen liuos pilaantuu nopeasti. Siksi on tärkeää, että se käytetään heti valmistuksen jälkeen tai säilytetään suljettuna jääkaapissa 2-4 asteen lämpötilassa korkeintaan 24 tuntia. Älä pakasta valmistetta, äläkä käytä sitä, jos se on ollut valmiina huoneenlämmössä kauemmin kuin 2 tuntia. Jos valmiste on ollut kosketuksissa lapsen suuhun, se on käytettävä tunnin sisään eikä sitä saa laittaa jääkaappiin. Ylijäänyt valmiste heitetään pois ja välineet puhdistetaan.